Mic ghid de ingrijire a tricotajelor

Majoritatea puloverelor arata bine si par cozy atunci cand le cumparam. Insa, de multe ori, se intampla ca acestea sa isi piarda din aspectul deosebit, dupa doar cateva purtari. Unele se largesc, altele se stramteaza, iar multe dintre ele se scamoseaza. Insa, daca puloverul este dintr-un fir de calitate, problemele apar din cauza unei ingrijiri necorespunzatoare. Urmeaza indicatiile de mai jos pentru a-ti pastra tricotajele preferate la fel de frumoase ca in prima zi in care le-ai cumparat.

 

Puloverele rezista la frecare in functie de structura tricotului si de tipul de fire folosit. In principiu, o structura mai aerisita si mai voluminoasa se scamoseaza mai usor,  in timp ce o structura mai stransa se scamoseaza mai greu. Aceast fenomen se datoreaza densitatii materialului. De exemplu, un tricout mai gros si mai pufos va face pilling mai mult decat cel subtire si dens.

Acelasi principiu se aplica si in cazul fibrelor. Cu cat fibrele sunt mai placute si mai fine la atingere, cu atat se scamoseaza mai rapid, deoarece fibrele din fire se suprapun, in timp, unele peste altele si ies in afara structurii. Cele mai stabile sunt firele din lana aspra de tip British Wool, (fibrele nu aluneca unele peste altele), insa nu se pot purta direct pe piele din cauza asprimii specifice.

 

De asemenea, torsiunea firului are, la randul sau, un rol important: cu cat firul este mai torsionat (rasucit mai tare), cu atat se scamoseaza mai putin. Acest fenomen se explica prin faptul ca fibrele ies mai greu din structura firului. Problema este ca un pulover din fire foarte rasucite va fi deosebit de aspru si fara volum. Cu cat firele sunt mai putin torsionate si mai placute la atingere, fibrele ies mai usor din structura firului.

Un alt factor este lungimea fibrei, care se afla in stransa legatura cu pretul produsului. Daca fibra este mai lunga, atunci iese mai greu din fir, dar cu este mai scumpa. Din acest motiv, puloverele din magazinele mass-market, desi arata bine, dupa doar cateva purtari se scamoseaza si devin haine pe care le purtam prin casa. Investeste intr-un pulover cu un pret mai ridicat si il vei purta pentru foarte mult timp.

Pe langa calitatea firului in sine, este esential sa stii cum sa ai grija de puloverul tau. Modul in care porti produsele tricotate reflecta modul in care isi vor pastra aspectul. De exemplu, centura de siguranta de la masina reprezinta o cauza des intalnita care duce, in timp, la scamosarea puloverelor. Iti recomandam sa iti pastrezi haina pe tine si sa pui centura pe ea, pentru a evita distrugerea in timp a puloverului. Nu numai centura poate cauza scamosarea puloverului, ci si actiuni simple, precum coatele pe masa sau atingerea repetata de velcro (banda scai).

Este recomandat sa nu porti un pulover tricotat zilnic. Materialul se relaxeaza atunci cand nu este purtat. Astfel il vei proteja si te vei bucura mai mult timp de puloverul tau favorit.

Un remediu pentru pilling este indepartarea cu aparate speciale https://www.furnitureacademy.com/fabric-pilling-causes-treatment-prevention/ sau cu masina de ras.

In concluzie, viata unui produs tricotat depinde de felul in care ai grija de el. Daca respecti indicatiile de pe eticheta si stii cateva principii de baza, puloverul sau cardiganul tau te vor incanta mult timp cu tuseul lor placut si forma initiala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.