In culisele modei haute couture

De cele mai multe ori, expresia “haute couture” este considerata un sinonim al luxului si al opulentei. Ce se afla, insa, in spatele aspectului grandios este recomandat prin minutiozitate, printr-o excelenta atentie la detalii si o imaginatie pe masura.

Ceea ce este mai putin cunoscut este scopul si directia realizarii pieselor haute couture. Departe de a fi doar piese de lux, realizate din materiale fine si cu detalii sofisticate, acestea sunt concepute, de cele mai multe ori, ca destinate anumitor persoane. Astfel ca intreg demersul porneste de la un nume si o silueta anume, pentru a se dezvolta apoi intr-o adevarata opera de arta.

Din acest motiv, faptul ca vedetele promoveaza aceasta latura a modei care, la randul sau, le promoveaza imaginea, nu mai este o noutate. Iar covorul rosu este de fiecare data o modalitate excelenta pentru un astfel de duo de exceptie. Rooney Mara si Zoe Saldana sunt doua dintre multele nume celebre care au ales piese haute couture semnate Gyvenchy pentru o aparitie unica. Ad litteram.

givenchy givenchy

Datorita elegantei si a feminitatii magnetice care le recomanda, creatiile Elie Saab sunt la fel de des intalnite printre alegerile vedetelor. Iar rochia maxi aproape transcendentala purtata de Beyonce ne demonstreaza inca o data de ce haute couture este punctul paroxist al modei.

elie saab givenchy

Intrucat este imposibil sa nu observam detaliile aflate intr-un echilibru perfect intr-o piesa haute couture, trebuie sa stim, de asemenea, ca felul in care sunt realizate difera intru totul de modul in care sunt create tinutele obisnuite. Acestea sunt croite manual, iar fiecare aplicatie, cusatura sau model in parte este realizat printr-un proces extrem de minutios. De asemenea, materialele nu sunt doar alese cu grija dintre cele mai calitative, dar pot fi totodata si mai putin intalnite in creatiile obisnuite.

dior1 chanel16..

Standardele sunt intr-atat de ridicate incat numele de haute couture nu poate fi atribuit unei piese sau unei colectii decat daca exclusivitatea este un punct de referinta si le caracterizeaza pana la cel mai mic amanunt. In Franta, spre exemplu, termenul este atat de strict incat este protejat prin lege inca din anul 1945.

Pentru francezi, anumite reguli trebuie indeplinite. Spre exemplu, pentru ca o piesa sa poata face parte din aceasta categorie, trebuie sa fie conceputa pentru anumite persoane. De asemenea, cel putin cincizeci de creatii originale trebuie prezentate in fiecare sezon, iar printre acestea trebuie sa se regaseasca atat piese de zi, cat si de seara.

Asadar, ne putem astepta ca doar numele impunatoare din industria modei sa ne incante si sa ne impresioneze an de an cu linii haute couture. Colectia Zuhair Murad din acest sezon este unul dintre exemplele care vorbesc de la sine.

Zuhair Murad Spring 2016 Zuhair Murad Spring Haute Couture 2016

O privire aspra rochiilor Valentino, Marchesa sau Ralph&Russo poate fi suficienta pentru a intelege de ce definitia haute couture reprezinta, practic, nota maxima acordata unei colectii.

valentino16... valentino16.....

valentino valentino ralph russo Marchesa Haute Couture 2016

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.