Folosim sau nu masti de protectie

In contextul actual, in care medicii au pareri atat de diferite, masca de protectie respiratorie a ajuns un subiect sensibil, despre care toata lumea are o opinie diferita. Pe retelele de social media apar persoane care spun ca ajuta si altele care spun ca fac mai mult rau. In acest articol, ne-am propus sa prezentam ce inseamna o masca de protectie respiratorie, care sunt lucrurile esentiale pe care trebuie sa le stii si diferentele dintre diferitele tipuri.

I: Este nevoie sau nu este nevoie sa purtam o masca de protectie respiratorie?

R: Este nevoie! Medicul George Geo-cel care a condus lupta Chinei impotriva COVID-19-, directorul general al CDC (Chinese Center for Disease Control and Prevention) a fost intrebat intr-un interviu pentru publicatia Science ( care apartine de AAAS- Asociatia Americana pentru Dezvoltarea Stiintfica) ce greseli fac statele europene si America in relatie cu pandemia COVID-19. Acesta a declarat: “Marea greseala a statelor europene si a Americii, in opinia mea, este ca oamenii nu poarta masti. Acest virus se trasmite prin saliva si contact. Picaturile mici de saliva au un rol fundamental- trebuie sa porti o masca pentru ca mereu atunci cand vorbesti elimini fara sa vrei picaturi mici de saliva. Foarte multi oameni sunt asimptomatici (nu prezinta simptome a.d.) sau presimtomatici (simptome foarte usoare care nu sunt luate in serios a.d.). Daca porti o masca previi sa imprastii virusul si sa ii imbolnavesti pe ceilalti.”

Pentru interviul complet si mai multe informatii despre George Geo acceseaza: https://www.sciencemag.org/news/2020/03/not-wearing-masks-protect-against-coronavirus-big-mistake-top-chinese-scientist-says#

I: De ce nu gasim masti de protectie in farmacii?

R: Inainte de criza provocata de Covid-19, mastile de protectie respiratorie pe care le gaseam in farmacii erau produse in China. Cand virusul a ajuns si in Europa, deja productia din China era inchisa, iar stocurile fiecarei tari erau limitate. Toata lumea a aflat de la stiri ca medicii din Romania nu primesc echipament de protectie suficient, dar asa este situatia in toata Europa si in America. Diferenta este ca unele tari, precum Franta, s-au mobilizat si au inceput sa construiasca o productie proprie. Astfel vei gasi pe internet poze si articole despre case de moda faimoase, precum Dior, care la momentul actual au incetat productia de haine si accesorii si fabrica exclusiv masti pe care le distribuie in spitale si celor care au nevoie.

I:Este adevarat ca mastile care nu sunt din farmacii nu sunt eficiente si pot fi foarte periculoase?

R: Nu. Profesorul Shan Soe-Lin de la Yale Jackson Institute for Global Affairs a declarat ca: “Acopera-ti fata chiar si cu o carpa-poarta orice vrei tu, doar acopera-ti fata cat de mult se poate, de la gura pana la nas, ca sa previi trasmitera din interior sau din exterior a picaturilor mici de saliva.” . Din ce in ce mai multi specialisti ne sfatuiesc sa purtam o masca de protectie, mai ales in zonele aglomerate, dar si atunci cand mergem la magazin sau la farmacie.

I: Mastile produse de producatori locali in Romania vs mastile din China. Care e diferenta?

R: Mastile de protectie din China care se gaseau in farmacii sunt de unica folosinta si sunt produse industrial in China, de utilaje robotizate care produc de la 1 la 3 masti pe secunda. Materialul din care sunt produse este polipropilena (un material foarte ieftin) din petrol.

Sense face parte dintre producatorii locali care produc masti atat pentru a le dona personalului medical care are nevoie mare de ele, cat si spre vanzare. Mastile de protectie respiratorie Sense sunt cusute la masina si realizate din tesatura de bumbac. Un om coase 5 minute – 300 secunde la o masca – productivitate de 300 pana la 900 de ori mai mica decat a masinariilor robotizate folosite in China.

  1. Pe langa toate aceste informatii, este esential sa retii faptul ca o masca este o masura in plus de protectie, pe langa celelalte pe care trebuie sa le iei. Pune-ti masca doar cu mainile curate si dupa ce o scoti de pe fata (pui mana doar pe elasticul din jurul urechilor cand o scoti), trebuie sa te speli din nou pe maini si sa o dezinfectezi. Dezinfectia acasa se realizeaza prin spalarea in apa la 60grade a mastilor. Trebuie sa le lasi un timp in apa clocotita, iar dupa ce se usuca trebuie calcate la temperatura maxima a fierului de calcat.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.