Reguli sacre de asortare a culorilor

Asa cum am promis data trecuta, azi vom discuta despre cum procedam atunci cand vrem sa asortam culorile, pentru a anihila orice sansa de a ne simti incomod la gandul ca poate am omis un detaliu ce poate afecta intreaga imagine. Si pentru ca detaliile pot fi intelese doar in urma definirii ansamblului, sa vedem mai intai cum organizam cromatica.

roata culorilor

Cunoscuta, cu siguranta, de multe dintre cititoarele noastre, roata culorilor prezinta culorile primare (rosu, galben, albastru), culorile secundare (violet, verde, portocaliu) si derivatele acestora, numite si culori tertiare. Pornind de la aceasta clasificare si tinand cont de felul in care determina baza asortarii culorilor, vom intelege indata care sunt cele mai potrivite combinatii si de ce.

Culorile primare si secundare. Daca acestea se gasesc intr-o pozitie alaturata in roata culorilor (spre exemplu portocaliu-rosu-violet, albastru-verde), le poti combina fara nicio problema intr-un singur outfit. Haider Ackermann, Gucci sau Sophie Theallet ne exemplifica foarte clar ca rezultatul poate fi o adevarata opera de arta.

haider ackerman Haider Ackermann Sophie Theallet
Culorile complementare. O alta modalitate de a folosi culorile primare si secundare intr-o tinuta este sa le alegi in functie de opozitia din roata culorilor. Da, trasati o linie imaginara intre rosu si culoarea opusa si veti observa ca veti ajunge astfel la verde. Acelasi lucru se va intampla cu albastru-portocaliu sau galben-violet. Daca anterior am punctat culorile alaturate pentru ca acestea impart aceeasi baza calda sau rece, fiind deci indicat sa le asortam, acum trebuie sa retinem ca si culorile complementare (cele opuse in roata culorilor) vor arata la fel de bine intr-o tinuta intrucat contrastele se evidentiaza reciproc. Dior si Burberry sunt doar cateva dintre numele celebre care au adoptat aceasta regula.

burberry undercover spring

Albul si negrul. In ceea ce priveste aceste doua non-culori, desi stim ca le putem asorta cu orice nuanta, trebuie sa tinem, totusi, cont de faptul ca nu este indicat sa le purtam in combinatii de mai mult de trei culori. Nu ne referim, bineinteles, la o piesa vestimentara cu imprimeu multicolor care permite diverse asocieri, ci la cel putin doua piese colorate.

Stephane Rollan moschino

Daca doriti sa le purtati impreuna, alegerea nu poate fi decat foarte potrivita, iar combinatia negru-alb si o a treia culoare (de foarte multe ori rosul) este la fel de indicata, iar Moschino este un guru al acestei combinatii.

Da, moda si arta nu sunt doar rezultatele unui simt estetic si al unui gust rafinat. Pentru a ajunge la cele mai bune rezultate trebuie sa intelegem mai intai ca moda este o matematica a culorilor si o stiinta a chimiei intre acestea. Sport la asortat!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.