Materialele pe care le purtam

Desi partea estetica reprezinta de foarte multe ori un argument suficient in alegerea unei haine, calitatea nu trebuie niciodata trecuta cu vederea. De altfel, siguranta ca ne vom bucura cat mai mult de aspectul unei piese vestimentare este strans legata de manopera si de materialele alese. Ce trebuie sa stim, deci, despre acestea?

Bumbacul. Fiind unul dintre cele mai folosite materiale indiferent de sezon, productia anuala de bumbac a ajuns la 25 de milioane de tone. Acest lucru nu ar trebui sa ne mire daca luam in calcul faptul ca este un material rezistent la temperaturi inalte si cu o capacitate peste medie de a absoarbe umiditatea, calitati care il recomanda tuturor varstelor. O calitate mai putin mediatizata a acestuia este, insa, decolorarea rapida, o consecinta a culorii mai putin rezistente. Totusi, acest lucru sigur nu il poate detrona din pozitia de varf in preferintele noastre. Cu atat mai mult cu cat nu trebuie sa ne ingrijoram ca albul se va demoda sau decolora vreodata.

cotton dresscotton

Denimul. Un material la fel de cunoscut si de prezent in garderoba barbatilor si a femeilor de orice varsta, denimul a devenit un pionier al modei, al tendintelor, dar si a rutinei vestimentare. De la clasicii jeansi la rochii, camasi si chiar pantofi sau accesorii, produsele din denim sunt nelipsite din magazine, editoriale sau din garderoba noastra. In ciuda acestui fapt, cate persoane stiu, spre exemplu, ca denimul trebuie spalat foarte rar? Totusi, pentru ca nu am putea purta o haina in mod repetat fara a o spala, trebuie sa tinem cont de faptul ca acestea trebuie spalate cel mult o data pe luna, iar temperatura nu trebuie sa depaseasca 40 de grade. In rest, sa abuzam de unul dintre cele mai atragatoare materiale ale momentului.

GUCCI 15 denim denim

Lana si casmirul. In sezonul rece, lana si casmirul urca subit in fruntea listei pentru alegerea hainelor potrivite. Una dintre cele mai importante calitati ale lanii este ca, in ciuda aspectului care ne-ar determina sa credem contrariul, aceasta absoarbe foarte rapid umezeala si rezista la temperaturi foarte ridicate. Un material mai fin si mult mai pretentios, casmirul este unul dintre cele mai calduroase fibre, capacitatea termoizolanta a acestuia transformandu-l in alegerea perfecta pentru hainele din zilele reci. Ceea ce trebuie, de asemenea, sa retinem este ca acesta se spala manual si trebuie uscat pe un plan orizontal, fara a-l intinde.

Stella McCartney wool wool    Ready to Wear Fall/Winter 2014-2015 cashmere street

Inul. Daca lana si casmirul se afla printre cele mai recomandate materiale pentru temperaturile foarte joase, in zilele de vara inul isi primeste statutul de lider al textilelor. Un material racoros de un adevarat ajutor in lunile calduroase, inul devine mai moale odata cu spalarea. Totusi, nefiind un material elastic, se boteste usor si trebuie ingrijit pe masura. Dar pentru ca stilistii sunt de partea noastra, tendintele din ultimii ani ne incurajeaza sa adoptam moda “wrinkled” in care denimul si bumbacul conduc detasat.

linen linen2

Matasea. Un material fin si placut la atingere: calitatea principala care ne-a determinat sa ne indragostim de piesele realizate din matase, fie ca vorbim despre outfiturile de strada sau despre o lenjerie high class. Totusi, odata cu aspectul vine si o responsabilitate pe masura: fiind un material fin, matasea se spala de mana, in apa rece si folosind un detergent delicat. De asemenea, lipsa elasticitatii face ca produsele din matase sa ramana la forma finala daca sunt intinse, iar faptul ca este o fibra care nu conduce electricitate atrage dupa sine capacitatea de a mentine caldura foarte aproape de corp. Cand este, deci, mai indicat sa o purtam? In zilele calde pentru fluiditatea materialului si pentru capacitatea de a reflecta lumina intr-un vizual foarte placut, sau in zilele mai racoroase pentru confortul termic?

alexa chung

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.